27.11.10 - Race 1 - 12h Kyoto National Rev.

beastie74

Re: 27.11.10 - Race 1 - 12h Kyoto National Rev.

Post by beastie74 » Thu Nov 18, 2010 8:09 pm

Αλλα να δηλωθεί και ο Ανδρέας (+qual) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει.

Αντίστοιχα και ο Χρήστος. (FXR ???)

Οι Μάρκος Μπάμπης πως πάνε από XRR?
Image

saxakias

Post by saxakias » Thu Nov 18, 2010 9:13 pm

Εγω παιδια δεν εχω χρονο για να τρεξω...
Image Image Image
Image
Image

Metalass

Post by Metalass » Thu Nov 18, 2010 9:42 pm

Έχω ασχοληθεί με το XRR αυτές τις μέρες, αλλα δεν είναι και πολύ καλοί οι χρόνοι μου σε σύγγκριση με τους αντιπαλους.

Έχω τώρα PB 1:36.77 που σημαίνει ότι κινούμε πιο αργά με το ΧRR απότι με το FXR πέρσι...

Nevertheless έχω ρεπό παρασκευή και σάββατο δουλεύω βραδυ, άρα μπορώ να τρέξω και να φύγω το βραδυ για δουλειά.

Aρκεί να καταφέρουμε κάπως να ρίξουμε λίγο τους χρόνους... άλλωστε θα είναι καλή προετοιμασία για αυτά που "έπονται" =)

kalabas

Post by kalabas » Thu Nov 18, 2010 10:04 pm

Ξαναέβαλα το σετάπ που έχουμε για το XRR στον σετάπ σέρβερ, καθώς από δικιά μου βλακία και κούραση είχα ανεβάσει ένα με όνομα ky2Rabbi για το οποίο είχε πει ο Κριτ να αντιστρέψουμε τα λάστιχα.

Αν Κριτ έχεις χρόνο και κουράγιο ρίχτου μια ματιά. Τα φρένα τα είχε 64 αλλά είναι πολύ πίσω για τους περισσότερους από εμάς, εμένα με βόλεψαν στο 69. Επίσης τα λάστιχα χωρίς μπλοκαρίσματα αντέχουν 38 γύρους.
Image
Image

NikosKdr
Site Admin

Post by NikosKdr » Thu Nov 18, 2010 10:07 pm

Ολα καλα με τις ομαδες ο Χρηστος δηλωθηκε μαζι μου στην #1 γιατι αυριο θα σβηνονταν οι ομαδες με μονο ενα οδηγο... μεσα στο σκ πρεπει να ανακαταταξουμε του οδηγους. Προς το παρον ειμαστε καλα δηλωθηκαμε οτι να ναι απλα για να διατηρησουμε τις συμμετοχες.

kaynd

Post by kaynd » Fri Nov 19, 2010 6:31 pm

kalabas wrote:Αν Κριτ έχεις χρόνο και κουράγιο ρίχτου μια ματιά. Τα φρένα τα είχε 64 αλλά είναι πολύ πίσω για τους περισσότερους από εμάς, εμένα με βόλεψαν στο 69. Επίσης τα λάστιχα χωρίς μπλοκαρίσματα αντέχουν 38 γύρους.
Καλά είναι τα 69 για φρένα. Όχι πάνω από 2-3% πιο μπροστά απ αυτό όμως γιατί μετά θα έχετε πρόβλημα με τα μπλοκαρίσματα.
To setup οκ δείχνει, από εκεί και πέρα η τιμονιέρα έχει μπει στο ντουλάπι όποτε δε παίζει δοκιμή. Αν υπάρχει κάποιο θέμα με τη διάρκεια των ελαστικών θα χρειαστώ τουλάχιστον ένα replay με αντιπροσωπευτικό γυρολόγιο μέχρι το σκάσιμο των ελαστικών για να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.

PanosGr

Post by PanosGr » Sun Nov 21, 2010 8:13 pm

Εγώ με το FXR συνεχίζω να έχω το πρόβλημα του ελαστικού και δεν με βγάζει πάνω από 32 γύρους. Μετά από τόσους γύρους δεν έχω βρει γρήγορο αλλά και ασφαλή για τα λάστιχα ρυθμό ΑΝ μπορεί κάποιος να δει το replay και να βοηθήσει έχει καλώς http://www.sendspace.com/file/364iat

NikosKdr
Site Admin

Post by NikosKdr » Mon Nov 22, 2010 9:46 am

Πανο κοιτωντας το replay σου παρατηρησα σε γενικες γραμμες 3 σημεια που φθειρεις το ελαστικο χωρις λογο.... Το ενα ειναι στην πρωτη αριστερη (στην εξοδο απο το oval) που αργεις να φρεναρεις με αποτελεσμα να αναγκαζεσαι να στραμπουληξεις το τιμονι για να μην βγεις στα λαστιχα και στη συνεχεια χαλας και τη γραμμη της επομενης κλειστης αριστερης. Το δευτερο ειναι στην φουρκετα που παλι αργεις να φρεναρεις, αναγκαζεσαι να κοψεις παρα πολυ για να σε κρατησει μεσα η στροφη και βγαινοντας απο τη φουρκετα για να επιταχυνεις για το S πριν το oval το δεξι λαστιχο βγαινει σπινιαριστο. Και το τελευταιο ειναι μπαινοντας στο oval. εκει πρεπει να γραμμωθεις απο πριν και να στριψεις την αριστερη του S με οσο το δυνατον πιο ισιο τιμονι ωστε ουτε λαστιχα να φθειρεις ουτε χιλιομετρα να χανεις....

Στα γενικοτερα τωρα οπως εχω ηδη πει θα ηθελα να φτασετε ολοι σε διαρκεια τους 37 (στο τελος του 37 δηλαδη pitstop) με ενα αξιολογο γυρολογιο ομως αν δεν το καταφερουμε τελικα (αντιλαμβανομαι οτι και στους 3 μας λειπει εμπειρια γενικα σε endurance αγωνες) θα δουμε πως θα προσαρμοσουμε τη στρατηγικη....

Αυτα προς το παρον θα προσπαθησω να ειμαι οσο περισσοτερο μπορω online αυτες τις μερες να δουμε ενα πιο συγκεκριμενο πλανο και να καταληξουμε στο που στοχευουμε.
Ο κωστας οποτε μπορει να κανει την ομαδα open για να μπορεσω να αλλαξω.

Γενικο briefing για οσους τρεξουμε:
1)Σιγουρευομαστε οτι ειμαστε δηλωμενοι στην αντιστοιχη ομαδα αναλογα με το αυτοκινητο που θα τρεξουμε.
2)Οσοι οδηγοι δηλωθουν, εστω και αν προοριζονται για backup θα πρεπει να κανουν qual στον DoP server. Τα qual ξεκινησαν εχτες και διαρκουν μεχρι την παρασκευη. Ο χρονος της ομαδας ειναι ο μεσος ορος του χρονου των οδηγων της. Οποιος οδηγος δεν κανει qual υπολογιζεται χρονος 3.00.00 για αυτον. Καθε οδηγος εχει μονο 10 γυρους στη διαθεση του μαζι με inlap-outlap. (ο χρονος μετραει μετα το πρωτο split, απαγορευεται το shift+P)
3)Nov, 21th 2010: LFS 'DoP - Qualify' Server is open
Nov, 26th 2010: LFS 'DoP - Sign In' Server is closing at UTC 12.00
Nov, 26th 2010: LFS 'DoP - Qualify' Server is closing at UTC 13.00
Nov, 26th 2010: LFS DoP - 'Last Briefing' UTC17.00

kaynd

Post by kaynd » Wed Nov 24, 2010 2:04 am

PanosGr wrote:Εγώ με το FXR συνεχίζω να έχω το πρόβλημα του ελαστικού και δεν με βγάζει πάνω από 32 γύρους. Μετά από τόσους γύρους δεν έχω βρει γρήγορο αλλά και ασφαλή για τα λάστιχα ρυθμό ΑΝ μπορεί κάποιος να δει το replay και να βοηθήσει έχει καλώς http://www.sendspace.com/file/364iat
Μόλις είδα το replay κι εγώ. Δυστυχώς καθυστερημένα... αν και σαν και αυτό έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα αφού κάνετε πάνω από δυο εβδομάδες προπόνηση γι αυτό το combo. Συγκεκριμένα Πάνο, είδα στο lfsw ότι έχεις κάνει ~800 γύρους σε αυτό το combo αλλά στο replay που έδωσες είδα μεγάλο πρόβλημα σταθερότητας. Δε με προβληματίζουν τόσο οι χρόνοι όσο κάποια σημαντικά λάθη αστάθειας. (Αν κάτι τέτοιο συνεχίζει να υπάρχει μετά τους 200 πρώτους γύρους, τότε θα πρέπει κατ ευθείαν να ζητάς γνώμες άλλων)
πχ αυτή η έξοδος στο 5ο γύρο από πού ήρθε? Σημαδεύεις αψυχολόγητα την είσοδο της αριστερής καμπής που προηγείται του δεξιού πετάλου που σε βγάζει στην ευθεία του δευτέρου split. Βγαίνεις στο γρασίδι, μένεις με τέρμα γκάζι διαρκώς, και ξαναμπαίνεις στη πιστά για να βγεις ξανά στην αμμοπαγίδα απέναντι αφού δε φρενάρεις έγκαιρα πριν το δεξί πέταλο.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα λάθη που είδα στους επόμενους γύρους, που δείχνουν ότι εκείνη την ώρα μπορεί να συμβαίνει ένα ή συνδυασμός κάποιων από τα παρακάτω:
Είσαι πολύ κουρασμένος
Βαριέσαι
Είσαι εκνευρισμένος / απογοητευμένος

ή αν δεν ισχύει έστω ένα από τα πάνω...
Οδηγείς με το ένα χέρι και με το άλλο καπνίζεις ή/και τρως
γενικότερα δεν αντιμετωπίζεις σοβαρά αυτό που κάνεις/ δε σκέφτεσαι.

Αυτά τα λέω γιατί έχω ήδη δει το replay 2 φορές και τώρα το βλέπω μια τρίτη καθώς γράφω αυτά, και σχεδόν σε κάθε γύρο βλέπω διαφορετικές γραμμές και λάθη. Αυτό με δυσκολεύει πολύ στο να δώσω συγκεκριμένες οδηγίες αφού δε ξέρω τι θέλει ακριβώς να κάνει ο οδηγός και τι τελικά του βγαίνει.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν αυτά που είπε ο Νίκος από πάνω. Απλά δεν ειναι τα μόνα. Πχ Για την ίδια στροφή είδα:
Πέρασμα με σωστή είσοδο αλλά πολλά χιλιόμετρα με υποστροφή που χαλάει τη γραμμή μέσα στη στροφή και την έξοδο.
Απότομα φρένα με στριμμένο τιμόνι με αποτέλεσμα να χαλάει η είσοδος, λίγα χιλιόμετρα μες τη στροφή, βιαστικό γκάζι στην έξοδο που σε βγάζει πολύ ανοιχτά και χαλάει την επομένη στροφή ή κινδυνεύεις να βγεις ή κινδυνεύεις να κοπανήσεις το τοίχο από την εξωτερική.
Πολύ καθυστερημένα φρενα με ότι αυτο συνεπάγεται για την είσοδο και τη γραμή της στροφής.
Αλλες φορές το πέρασμα είναι πολύ αργό με εντελώς λάθος είσοδο και γραμμή, άλλες φορές είναι με σωστή είσοδο αλλά λάθος γραμμή, άλλες φορές είναι με σωστή γραμμή και αργό γκάζι στην έξοδο, άλλες φορές βιάζεσαι να κλειστείς πολύ πριν τη κορυφή της στροφής και άλλες φορές χάνεις εντελώς τη κορυφή της.

Με λίγα λόγια δε μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το νορμάλ πέρασμα στο οποίο στοχεύεις, και ποιο είναι το τυχαίο λάθος που ωφείλεται στη κούραση, απογοήτευση, στον εκνευρισμό ή στη βαρεμάρα.

Σε γενικές γραμμές θα μείνω σε μερικά βασικά σημεία που ισχύουν σε κάθε πιστα.

Πρώτα απ όλα ανέβασε τον ήχο γλιστρήματος των ελαστικών από το μενού ήχου. Αν ο ήχος του κινητήρα εξακολουθεί να καλύπτει το στρίγκλισμα των ελαστικών, χαμήλωσε τον ήχο του κινητήρα.
Ένα ελαφρό “γρύλισμα” απ τα λάστιχα δείχνει ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στο όριο πρόσφυσης τους. Όταν ο ήχος του γλιστρήματος δυναμώνει και αλλάζει η χρεία προς το πιο οξυ, τότε έχεις περάσει για τα καλά τα όρια και απλά καίς τα λάστιχα σου.

Βλέπε το shift light. Και συγκεκριμένα στο FXR μη τραβάς το στροφόμετρο ποτέ πάνω από τις 7000rpm… εκεί πάνω βγάζει λιγότερη ισχύ απ ότι στις 5000. Στο οβαλ ειδικά σε είδα επανειλημμένα να το κρατάς μέχρι τις 7400 στις αλλαγές από 3η σε 4η και από 4η σε 5η.

Προσπάθησε να μη δοκιμάζεις σε κάθε γύρο πολύ διαφορετικά πράγματα.
Βάλε σταθερά σημάδια στη πίστα για φρένα. Συνήθως μιλάμε για ταμπέλες 100 και 150 μέτρων και όταν αυτές δεν υπάρχουν, οτιδήποτε έχει ένα διακριτό σχήμα γύρω σου.
Να προτιμάς σημεία που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου και όχι μπροστά σου έτσι ώστε να τα βλέπεις ακόμα και όταν ακολουθείς ένα άλλο αυτοκίνητο.

Φρένα πριν την είσοδο της στροφής με το τιμόνι ευθεία, παντού και πάντα.
Αν έχεις μπει με πολλά, απλά χαϊδεύεις το φρένο. Σε καμία περίπτωση πάνω απ το μισό.
Αν δυσκολεύεσαι να ρυθμίζεις το φρένο σου, δοκίμασε "racing" κατσούλες και πάτημα του φρένου με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και όχι με όλη τη πατούσα.

Πάντα να έχεις στο μυαλό σου τη λογική, “Αργή είσοδος, γρήγορη έξοδος”. Μπαίνεις χαλαρά, επιλέγεις τη γραμμή σου, και φροντίζεις η μούρη του αυτοκίνητου να κοιτάξει όσο το δυνατόν πιο νωρίς την έξοδο της στροφής έτσι ώστε να πατήσεις γκάζι και να μη το ξανά αφήσεις.
Ναι οκ αν θέλεις να βγάλεις WR θα πρέπει να φρενάρεις στο χιλιοστό και να είσαι από την είσοδο ως την έξοδο στα όρια. Αλλά όταν είσαι στα +2 δευτερόλεπτα από τους χρόνους που έξαψε πέρσι ο Γιώργος στον αγώνα σε αυτό το combo και +4 δευτερόλεπτα από το WR, δε δικαιολογείται να κουράζεις τα λάστιχα σου στα φρένα και τις εισόδους.
Το “αργή είσοδος, γρήγορη έξοδος” εφαρμόζεται σε όλες τις στροφές όσο είσαι πάνω από +2sec απ το wr.
Σημειώνω ότι αργή είσοδος δεν είναι 20 km/h κάτω. 5-10 km/h ανάλογα με τη ταχύτητα της στροφής και μισό δευτερόλεπτο νωρίτερα φρένα αρκούν για μια αργή είσοδο.

Από εκεί και πέρα προχωρώντας λίγο παραπέρα σε επίπεδο, ιεραρχούμε τις στροφές.
Σε αργές στροφές και πέταλα δε πιέζουμε για ταχύτητα μες τη στροφή. Τα 5-6 χιλιόμετρα που χωρίζουν ένα οριακό πέρασμα από ένα αξιοπρεπές πέρασμα δεν αξίζουν το κόπο αφού σε αυτές τις χαμηλές ταχύτητες το μοτερ μαζεύει αυτά τα χιλιόμετρα πολύ γρήγορα.
Αντιθέτως σε πολύ ανοιχτές στροφές όπως πχ το oval ακόμα και το 1km/h κάνει μεγάλη διαφορά.
Αντίστοιχα όμως στο oval παίζει μεγάλο ρόλο και η απόσταση που διανύεις… οπότε σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να μείνουμε όσο χαμηλότερα στο bank γίνεται.

Σε μια σειρά στροφών, δινουμε παντα τη πειρσσότερη σημασία στη τελευταία που η έξοδος της βγάζει σε ευθεία η ενα κομματι που επιτρεπει σημαντική αξηση ταχύτητας.
πχ στο τελευταίο S που βγαζει στο oval, ειναι πολυ προτιμότερο να πάρουμε αργά το πρωτο κομμάτι (που στρίβει προς τα δεξιά), μενοντας οσο πιό δεξιά γινεται ετσι ωστε να καταφέρουμε να πάρουμε το δευτερο κομματι του (που στριβει αριστερά και βγαίνει στο oval) με τερμα γκάζι, παρά να προσπαθήσουμε για το περασμα που θα επιτρεψει την υψηλότερη μέση ταχυτητα μέσα απ το S.

Παραθέτω και μερικα screenshot με μερικά λαθη που ειδα να επαναλαμβάνονται τις περισσότερες φορές.
Με σειρά σημασίας για τη φθορά των ελαστικών.

Image
Όχι φρένα και στρίψιμο μαζί. Είναι προτιμότερο από άποψη χρόνου να φρενάρεις μόνο στην ευθεία και να μπεις τσουλώντας παρά αυτό που βλέπουμε εδώ. Καλά για φθορά ελαστικών… δε το συζητώ. Αν θέλεις να μπεις με φρένο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τεχνική trail braking όπου ξεκινάς με φουλ φρένο στην ευθεία και καθώς αρχίζεις να στριβείς το αφήνεις τα φρένα αντιστρόφως ανάλογα με το στρίψιμο του τιμονιού.
Επειδή αυτό είναι δύσκολο μπορείς να ξεκινήσεις απλά με δυο σταδία.
“Όσα” φρένα στην ευθεία και ελάχιστο (κάτω από 1/4ο της διαδρομής) φρένο καθώς μπαίνεις στη στροφή.

Image
Αυτή τη τροχειά θέλεις, αλλά με λιγότερα χιλιόμετρα. Τώρα σου βγαίνει με το στρίψιμο που κάνεις επειδή λογά ταχύτητας σου βγάζει υποστροφή. Όταν μπεις με νορμάλ ταχύτητα, αν δε ρυθμίσεις το στρίψιμο σου, θα κλειστείς υπερβολικά… οπότε θέλει προσοχή.
Επίσης μη βιάζεσαι να επιταχύνεις στο τέλος… στην έξοδο αυτού του πέταλου θέλεις να μείνεις όσο το δυνατόν πιο αριστερά.

Image
Βιάζεσαι να στρίψεις προς τα δεξιά. Σε εκείνο το σημείο έπρεπε να προσπαθείς να βρεθείς όσο πιο αριστερά γίνεται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να σου χαλάει την έξοδο του S
Image

Πάρε και ένα replay με δυο γύρους που έκανα λίγο πριν με ποντίκι με 50% καύσιμο. Βάσει όσων έγραψα κρίνε γιατί ο πρώτος απ τον δεύτερο γύρο έχουν 7 δέκατα διαφορά.
Επίσης παρατήρησε τα φρένα και τη ταχύτητα εισόδων-εξόδων και σύγκρινε τα με τα δικά σου.
Λόγω του on off φρένου, μου είναι αδύνατον να κρατήσω φρένα στις εισόδους. Μπορείς να δεις ποσό νωρίς μπορεί να φρενάρει κάνεις και πόσο αργά μπορεί να περάσει από σημεία που δε βλάπτουν ιδιαίτερα το χρόνο.

beastie74

Post by beastie74 » Wed Nov 24, 2010 9:42 am

Thanx κριτ, για τον χρόνο που διέθεσες και για τα πολύ χρήσιμα σχόλια.

το απόγευμα θα δω και εγώ το replay σου για να δω τα σημεια που λες... Ισως πιέζουμε σε "ανούσια" σημεία και οχι τόσο εκεί που μετράει.
Image

Post Reply