20.02.10 - Race 5 - 24 hours of Aston Historic rev.

kaynd

Re: 20.02.10 - Race 5 - 24 hours of Aston Historic rev.

Post by kaynd » Fri Feb 05, 2010 9:16 pm

Όπως είχα πει σε Γιώργο και Νίκο εγώ δίνω μαθήματα μέχρι και λίγο πριν τον αγώνα οπότε αν δε σέρνομαι εντελώς μετά από 10+μηνες αποχή από το άθλημα και αν η γραμμή μου ακόμα νιώθει, δε θα έλεγα όχι για κανένα στιντ.
Απ ότι βλέπω υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς οπότε αυτό με κάνει όλο και περισσότερο αχρείαστο, θετικό γιατί είναι δεδομένο ότι θα σέρνομαι ή ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά με εμένα μετά από τόσο καιρό σκουριάς.

Και τώρα λίγο κράξιμο.

Νίκο μ αρέσει που όταν μιλάγαμε στο msn περι του σετ, σου έλεγα να μη κάτσεις να χάσεις χρόνο με την ανάρτηση και να επικεντρωθείς στην οδήγηση και σε μικροαλλαγες σε τομείς που μετράνε χωρίς να επηρεάζεις πράγματα που ακόμα δεν έχεις πιάσει 100%

Με λίγα λόγια καταλήξαμε στο ρυθμίζεις άφοβα
Πιέσεις
Camber
Parallel steering (100% θέμα αίσθησης η μεταβολή… δεν υπάρχουν κανόνες εδώ πέρα από το χοντρικό “λιγότερο parallel steering ωφελεί τις αργές στροφές και περισσότερο τις γρήγορες”) (το paralell steering εδώ είναι ο εντελώς ανάποδος όρος από το Ackerman steering)
Downforce
Και από εκεί και πέρα λίγα κλικ που κάνουν τη διαφορά συγκεντρωμένα σε μια πλευρά της ανάρτησης.
Αυτά και κυρίως οι πιέσεις και το Downforce παίρνουν άπειρο ψάξιμο από μονά τους οπότε δεν είναι ότι θα έμενες με σταυρωμένα τα χέρια.

Κατεβάζω το set και βλέπω στα λάστιχα symmetric πιέσεις και camber (αν η πιστά δίνει όμοια φθορά στις δεξιόστροφες και στις αριστερόστροφες πάω πάσο αλλά εγώ θυμάμαι να ζορίζονται τα αριστερά λάστιχα περισσότερο εδώ.), downforce το ίδιο με αυτό της AS7r που είχα δώσει κάποτε (θέλει σίγουρα παραπάνω μπροστά), Parallel steering το ίδιο, και την ανάρτηση 100% αλλαγμένη.

Μεγειά το χαμένο σου χρόνο εν καιρώ εξεταστικής κι όλας.

[edit]
Τωρα ειδα το WR setup απο το LFSW... αλλά που να φανταστώ οτι θα κράταγες τα ελατήρια του, τις αντιστρεπτικές του, το bump damping, και θα άφηνες πάνω τα δικά μου rebound DF και PS. Όπως και να έχει φαουλ μιστερ... όποτε συνεχίζω :P
Δες το * παρακάτω για τη μετατροπή του WR set.
[/edit]

Δε θέλω να φανώ κακός ως συνήθως και να σου κόψω τα φτερά για τις πρώτες προσπάθειες αλλά είναι επειδή τα συζητάγαμε κι όλας όχι τίποτε άλλο :P

Τέλος πάντων για αρχή καλή η προσπάθεια με την ανάρτηση. Σα συμβουλή μιας και αποφάσισες να τη ψηλώσεις καλό θα ήταν να τη μαλακώσεις περισσότερο μιας και γουστάρει το off roading αυτή η πίστα. πχ στο πρώτο Sακι που το καβάλας με φρένα.
(Όσο μαλακώνεις την ανάρτηση γενικά, έχε το νου σου στις θερμοκρασίες των ελαστικών γιατί μπορεί να χρειαστεί 0,1-0,2 μοιρες παραπάνω αρνητικό camber ανά πχ 10N/mm σκληρότητας κάτω..)

Επίσης για τον ίδιο λόγο καλό είναι να κρατήσεις την undamped και την damped bounce frecuency και σε κοντινά επίπεδα μεταξύ των δυο αξόνων όπως και τη διαφορά ύψους μεταξύ μπροστινού και πίσω μέρους στα ιδία επίπεδα. (Συγκεκριμένα το FXR προτιμά την ουρά ελάχιστα χαμηλότερα από τη μούρη γιατί η πίσω ανάρτηση έχει υψηλότερα το roll center της από τη μπροστινή.)

Πρόσεξε το rebound damping. To μπροστινό φλερτάρει με το critical και το πίσω είναι στο χαλαρό 85%. Είναι ακόμα σε οκ επίπεδα απλά παρατήρησα ότι τα κράτησες σταθερά ενώ μαλάκωσες λίγο το μπροστινό ελατήριο και παράλληλα σκλήρηνες το πίσω. Μπορεί η μεταβολή να σου έμοιασε μικρή, αλλά η ταυτόχρονη αλλαγή της σκληρότητας μπροστά και πίσω προκαλεί ουσιαστικά μεγάλη μεταβολή την όποια πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποσβεστήρες. (Όχι δε σου έδωσε αυτό λιγότερη υποστροφή όπως λέει το VHPA και τα διαφορά setup guides αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

Έχε υπ όψη σου επίσης ότι το άκρο με την σκληρότερη αντιστρεπτική προτιμά αναλογικά περισσότερο bump damping ή/και λιγότερο rebound damping σε σύγκριση με το άλλο άκρο. (πάντα μιλάμε με % ποσοστά σχετικά με το critical του κάθε άξονα και όχι με τις απόλυτες τιμές που βλέπεις στο LFS)

[edit]
*
Στη περίπτωση που βρίσκεις ένα κλασσικό overdamped WR setup και θέλεις να φέρεις το rebound του σε πιο λογικά όρια, σε καμία περίπτωση δε παίρνεις το damping ή ένα μέρος του από ένα άλλο setup.

Η ασφαλέστερη λυση για να μείνει σχετικά ίδιο το setup είναι να μειώσεις αναλογικά τις τιμές μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα.
ΠΧ αν το rebound του μπροστινού είναι στο ~108% του critical damping και του πίσω στο 114%, διαιρείς και τους δυο με το ίδιο νούμερο μέχρι να φτάσουν στα επιθυμητά όρια σου πχ (75-90%)
πχ 108/1,3=~83% και 114/1,3=~87% και κατόπιν βάζεις τις ανάλογες τιμές Ns/m που αντιστοιχούν (τις βλέπεις στο VHPA μαζί με τα % νούμερα).
Άν η μεταβολή είναι δραστική (που είναι) τότε πιθανότατα θα χρειαστεί αντίστοιχη μείωση και του bump damping. (ίσως όχι διαιρώντας με το ίδιο νούμερο αν αυτό οδηγεί το bump damping κάτω από το 50% του critical)

Στη περίπτωση του WR σετ μας εδώ με τα πάνω νούμερα μιλάμε για 6,2 Ns/m bump damping μπροστά, 5,5Ns/m bump damping πισω, 9.5Ns/m rebound damping μπροστά, 9,2Ns/m rebound damping πίσω

Οπότε για αρχή κάνεις αυτό και αγνοείς προς το παρόν τις υπόλοιπες αλλαγές που περιγράφω πιο πάνω περί της ανάρτησης.
Σορρυ για το πρήξιμο αλλά τώρα που κατάλαβα τι έγινε είπα να τα μπαλώσω :P [/edit]

kaynd

Post by kaynd » Fri Feb 05, 2010 10:24 pm

Το γράφω σε νεο ποστ σε περίπτωση που τα έχεις διαβάσει ήδη όλα αυτά. Μη μείνεις τυφλά στα νούμερα που έδωσα, μπορεί τυχαία το set combo που έκανες να δουλεύει, τα υπολογισμένα νούμερα δε σημαίνουν τίποτα αν δε δουλεύουν στη πίστα.

ΒΤW ξανά συγνώμη για το πρήξιμο απλά για μια στιγμη (κανένα μισάωρο) νόμιζα ότι κάθισες και πείραξες στο σετ για το DoP λίγο απ όλα στο μόνο τομέα που είχαμε συζητήσει ότι δεν αξίζει να ασχοληθείς αυτή τη στιγμη.

[edit] Με ενημέρωσε ο Γιώργος για τη δουλειά που κάνει το set :) Ξεχνάς ότι γράφω παραπάνω για μεταβολές τώρα και τα αφήνεις στη ντουλάπα για μελλοντικούς πειραματισμούς.
Από τη στιγμη που δουλεύει, γράφει χρόνους και φθείρει τα λάστιχα ομοιόμορφα, Βουρ στη προπόνηση!

CBR929

Post by CBR929 » Sat Feb 06, 2010 12:10 am

Με ενα αρχικο υπολογισμο με βαση την χτεσινη δοκιμη που καναμε με Νικ και Αντρεα εφτιαξα ενα πρωτο πλανο για να δουμε που βαδιζουμε απο πλευρας στρατηγικης. Οποτε μιας και το κουαλ δεν μας νοιαζει καθολου σε αυτο τον αγωνα ολοι δοκιμες για race. Οποτε βαλτε αγωνα 28 γυρων και δοκιμαστε με 76% καυσιμα απο εκινηση να μπειτε για πιτ στο τελος του 27 και μετα να κανετε αλλον ενα γυρο και να τερματισετε. Το πιτ κανονικα με αλλαγη ελαστικων και ανεφοδιασμο καυσιμων. Στοχος ειναι η αντοχη των ελαστικων 27 laps και οταν τερματισετε να εχετε συνολικο χρονο εως 68 λεπτα. Δεν το εχω κανει ουτε εγω, ειναι απλα υπολογισμος με λιγα δεδομενα προς το παρον αλλα νομιζω οτι γινεται. Το ΣΚ θα το παλεψω και εγω. Αυτα για τωρα.
Ηττοπαθεια κανεις?? Ευχαριστω δεν θα παρω...

NikosKdr
Site Admin

Post by NikosKdr » Sat Feb 06, 2010 4:33 am

Η αληθεια ειναι οτι με τα αστερακια και τα post μπερδευτικα στην αρχη αλλα μετα εβγαλα ακρη. Δεν υπηρχε περιπτωση να κατσω να ψαχουλεψω τοσο πολυ το σετ, μιας και θα ηταν η πρωτη μου αποπειρα και μαλιστα εν οψη 24ωρου αγωνα. Απλα μεταφεραμε αναρτηση και σασμαν απο το παγκοσμιο στο δικο σου σετ. Τα υπολοιπα σωστα τα κλεινουμε στην ντουλαπα και ξεκιναμε προπονηση. Και μετα το τελος του DOP μιας και προβλεπω μικρη περιοδο αναπαυλας χωρις leagues στο LFS εχουμε καιρο για πειραματισμους.

kaynd

Post by kaynd » Sat Feb 06, 2010 3:21 pm

Πράγματι απλά εγώ νόμιζα άλλα αντ' άλλων αρχικά γι αυτό και το ότι να'ναι ποστ μου :?

NikosKdr
Site Admin

Post by NikosKdr » Sat Feb 06, 2010 3:35 pm

Ναι ρε συ μην αγχωνεσαι....... Ολα καλα....

kaynd

Post by kaynd » Sat Feb 06, 2010 10:06 pm

Έγιναν τελικά μικρο αλλαγές που επηρέασαν σημαντικά το χρόνο. Τελικά αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο στάδιο (ένα πριν το τελευταιο) που βγήκε ο ταχύτερος χρόνος μέχρι τώρα γενικά στα χεριά του Γιώργου.

Τώρα για όσους έχουν πρόβλημα με την αστάθεια της ουράς στις αλλαγές κατεύθυνσης και στις διορθώσεις συνιστώ μεσώ του F11 μενού να πάνε τη μπροστινή αντιστρεπτική στα 40N/mm από τα 45N/mm που είναι τώρα.

Είναι μια μεταβολή που μπορεί να τη κάνει ο κάθε οδηγός κατά τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να επηρεάσουμε την υπόλοιπη βάση του setup που δείχνει να αποδίδει πολύ κάλους χρόνους (3δετακατα πάνω από το WR μέχρι στιγμής)
Επίσης δείχνει να έχει και πολύ καλά αποτελέσματα τουλαχιστον κατά τη δίκη μου γνώμη και του Ανδρέα που το δοκίμασε.

Tο setup είναι ανεβασμένο στο setup station με όνομα FXR_as4r_DOP_end.set
http://setups.hrteam.gr/quickfind.php?c ... track=AS4r

Metalass

Post by Metalass » Sun Feb 07, 2010 12:31 pm

Sorry παίδες έχω φάει την δουλειά στην μάπα τώρα τόσες μέρες. Εuxomai να αλλάξει αυτό τις επόμενες μέρες να γυρίσω και γω καμια γύρα στο combo....

Το testrace θα ήταν καλή φάση... θα μπορούσαμε να το παρουμε και σαν πρόβα για το Excelsheet που θα φτιαχτεί στο Google Docs. Έχει δουλέψει κανεις πάνω σε αυτό?

Varwnos

Post by Varwnos » Sun Feb 07, 2010 7:45 pm

Επανέρχομαι λίγο στο θέμα σετ. Εχθές μέσα σε πολλά απ όσα είπαμε με τον Κριτ, κάποια στιγμή είπε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα κλικ στη πίσω αεροτομή προκειμένου να απαλύνουμε το πρόβλημα που έχει η ουρά κυρίως στις 2 δεξιές που τις στρίβουμε με όσα αλλά και στην αμέσως επόμενη δεξιά που τη στρίβουμε με 4η.

Σήμερα λοιπόν δοκίμασα τη παραπάνω συνταγή. Αυτό που έχω να πω είναι πως το αυτοκίνητο θεωρώ ότι μεταμορφώθηκε. Πλέον αυτό το χάζεμα που είχε η ουρά έχει ελαττωθεί δραματικά και όλο το αυτοκίνητο είναι σαν να έχει βιδώσει κάτω. Συγχωρεί πια μικρολαθάκια και μου έδωσε την αίσθηση ότι κάνει αυτό που έλεγε ο Γιώργος εχθές " κάνει ότι του λες". Η μούρη δεν έχει χειροτερέψει αναλογικά με την βελτίωση της ουράς και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε πολύ λίγο μία - δύο γραμμές . Μπορεί να κινηθεί με άνεση από την αρχή στο 2.23.μισό - 2.22.χχ εάν δεν υπερβάλει κανείς πουθενά. Πλέον το αυτοκίνητο σε προκαλεί να υπερβάλεις και θέλει αυτοσυγκράτηση σε κάποια σημεία.

Σε τελική έχει χάσει περίπου 2 χιλιόμετρα στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού αλλά το συνολικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Το μόνο "πρόβλημα" που εντόπισα είναι ότι διατηρεί όλα τα λάστιχα σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες - ελαφρό έως έντονο πορτοκαλί - χωρίς όμως να τα καίει. Φυσικά με τη προυπόθεση ότι δεν υπάρχει χαζο-γλυστροντριφταρίσματα γιατί σε αυτή τη περίπτωση, όπως και μέχρι τώρα, κοκκινίζουν για πλάκα και χαιρέτα μας τον πλάτανο μετά. Αυτό το πρόβλημα πάντως θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να λυθεί σκαλίζοντας λίγο πιέσεις κάμπερ. Δεν έχω κάνει όμως καμμία αλλαγή και δε θα κάνω πριν δοκιμάσετε όλοι αυτή τη λύση και καταλήξουμε ότι όντως πρόκειται για βελτίωση και δεν ονειρεύομαι από την απελπισία μου.

Σημειωτέον ότι δε πείραξα τις αντιστρεπτικές καθόλου. Απλά έδωσα ένα κλικ στη πίσω αεροτομή γιατί σε δοκιμή με ταυτόχρονη αλλαγή της μπροστά αντιστρεπτικής η αίσθηση χάλασε.
Εάν μπείτε σήμερα θα είμαι μέσα οπότε θα τα πούμε Live. Εάν όχι δοκιμάστε το όλοι όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να στραφούμε σε άλλη λύση.

kaynd

Post by kaynd » Sun Feb 07, 2010 8:28 pm

Δε παίζει να έκοψε 2km το κλικ της πίσω αεροτομή. μόνη της, μήπως ξεχάστηκες και συκγρινες χιλιόμετρα με άδειο ντεπόζιτο στο τέλος του στιντ, με χιλιόμετρα στην αρχή του με γεμάτο ντεπόζιτο και φρέσκα λάστιχα?

Οι θερμοκρασίες στα λάστιχα εδώ (κυρίως στα μπροστινά) είναι περισσότερο θέμα οδηγού που με τη σιγουριά της ουράς πιέζει περισσότερο. Δύσκολα ως καθόλου "λύνεται" αυτό το πρόβλημα καθώς όσο υπάρχουν περιθώρια πρόσφυσης τόσο πιέζει και ο οδηγός... 1-2 βαθμούς κατά μέσο όρο ή η κατανομή της φθοράς ίσως υπάρχει περιθώριο να ρυθμιστούν ακόμα.

Το ψαχούλεμα της αντιστρεπτικής μεσώ των live settings το πρότεινα επειδή θα μπορουσε να αφορά τον κάθε ένα ξεχωριστά ενώ μια άλλη ρύθμιση πάει πακέτο για όλους.
Το θέμα είναι ότι η υπερτροφική συμπεριφορά ευνοεί τη ταχύτητα όταν πηγαίνεις οριακά στη περίπτωση του FXR με τη βαριά μούρη που ταλαιπωρεί τα μπροστινά λάστιχα.
Θα ήταν κάπως κρίμα να μειώσουμε την ικανότητα του set να βγάζει σε κάλους χρόνους από τώρα για να αντιμετωπίσουμε μια συμπεριφορά που ίσως σε διαστημα δυο εβδομάδων να έχουμε συνηθίσει. Υπήρχε λόγος που είπα ότι η αύξηση DF πίσω είναι η εύκολη λυση αφού θα μπορουσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμη ακόμα και λίγες μέρες πριν τον αγώνα, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα συνήθειας σε κανένα. Γι αυτό το λόγο το άφησα σαν τελευταια επιλογή.

Post Reply